Gyermek szaunázás

A szaunázás kiváló rituálé a gyermek egészségéért :)

A szauna melege különösen vonz minket a kellemetlen és hideg őszi vagy téli napokon. Sőt, főleg gyerekeknek ajánlott sokkal rendszeresebben szaunázni. A gyermekszauna megszünteti a szellemi és fizikai fáradtságot. Többek között enyhíti a fájdalmat, oldja a stresszt, erősíti a szervezetet és növeli annak védekezőképességét. A szauna rendszeres látogatása fokozza a véráramlást, tisztítja és erősíti a szívet. Pozitív hatással van különösen a légzési problémákkal küzdő és asztmás gyermekekre.

Hatékony öntisztítási módszer

A szauna az egyik leghatékonyabb és legkellemesebb módja a belső szervek tisztításának. Ezenkívül megtisztítja a bőrt a szervezetben felhalmozódó méreganyagoktól. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a szaunába látogató gyerekek 10-szer kisebb eséllyel kapják el az influenzát.

A hőmérséklet változása és hatása

A hőmérsékletváltozások, a páratartalom és a szél hatással vannak a testre. Ha a gyermek védekező mechanizmusai elgyengülnek, azonnal reagál ezekre a változásokra. A szauna ideális módja a test megerősítésének meleg, forró és száraz levegővel.

sauna pre deti

Finnországban, Németországban és Oroszországban a gyerekek általában szüleikkel együtt használják a szaunát. Németországban már az óvodában is szaunázni járnak a gyerekek. Ez az irányzat már sikert aratott az érsekujvári Vláčik-Ďorocká óvodában. Az ottani szaunát hetente egyszer látogatják a gyerekek, és ez már rendszeres rituáléjuk lett.

Mennyi időt töltünk a szaunában?

A Žabka úszóóvodában a gyerekek úszás után szüleikkel együtt lépnek be a szaunába. A gyerekek 5-10 percet tölthetnek a szaunában 50 °C hőmérsékleten és 25%-os páratartalom mellett. Ezalatt a gyermek teste úszás után regenerálódik, ellazul, kiszárad és felmelegszik.

Mit igyunk a szaunában az ivási rend fenntartásához :)

A gyerekek langyos teát isznak a szaunában. A legfinomabb málnából, erdei szamócából, mentából vagy hársból készül. A babák hozzá vannak szokva, hogy a szaunában anyukák szoptatják őket. Miután a baba megpihent a szaunában és feltöltödött a szükséges energiával és vízzel, érdemes elkezdeni a masszázst. A szauna után a masszázst az izmok és a bőr ellazítása, valamint a test kellemes felmelegítése fokozza.

A következő cikkből megtudhatja, milyen jótékony hatású az úszás a babák számára.