Sós víz a medencében, van valami haszna?

Sós víz a medencében, van valami haszna? Úszóbölcsőde Žabka-ként saját gyermekmedencével rendelkező üzemeltetői is vagyunk Nové Zámky-ban, és mivel a sósvizű medencék trendje az utóbbi időben erősödött, természetesen ez a téma is érdekelt bennünket. Mint mindennek, ennek is megvannak az előnyei és a hátrányai.

Hogyan működik valójában?

Sajnos nem az a helyzet, hogy a tengervizet ígérő medencék ezt a vizet Horvátországból hozzák. Az sem megy, ha bolti NaCl-t öntenek a medencébe, és egész évben tiszta, klórmentes vizük van. A módosított, jód nélküli medencesót sós vizű medencékben 0,5%-os koncentrációban alkalmazzák, azaz 10 m3 vízhez 50 kg só hozzáadásával.

Összehasonlításképpen a tengervíz sótartalma 3,5%, minden kilogramm tengervíz körülbelül 35 gramm oldott sót tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a medencék sókoncentrációja 7-szer alacsonyabb. Az ilyen víznek nincs olyan jótékony hatása a bőrre, mint a tengervíznek, amely a són kívül más ásványi anyagokat is tartalmaz.

slaná voda v bazéne

A sósvizű medencének beépített klórozóval (sóegységgel) és napelemes egységgel kell rendelkeznie. Vízelektrolízis segítségével oldott nátrium-kloridból NaCl-t (0,50%), vízből Na-t, Cl-t és H-t, O-t, nátriumot, klórt, hidrogént és oxigént állít elő. Ezek az elemek ugyanazt a hipoklórsavat állítják elő a vízben, mint a klóros fertőtlenítő tabletták édesvizes úszómedencéiben. A hipoklórsav egy kémiai vegyület, amely „természetesen” fertőtleníti ezt a medencét.

Valószínűleg minden olvasó számára nyilvánvaló, hogy a hipoklórsav egy kémiai vegyület, amely a klór medencébe juttatását jelenti, és ez nem természetes módszer. Ebben a szakaszban a sós víz ugyanolyan kémiai összetételű, mint az édesvíz, mivel a NaCl már nem létezik, mert átalakult, és már nem „jótékony” sós víz.

A vízbe valo só hozzáadása a fémberendezések, szivattyúk és vízszűrők károsítsát okozza, ezért idővel az ilyen medencék szennyeződhetnek a nem megfelelő vízszűrés miatt.

A sós víz előnyei a medencében:

  • A klórnak köszönhetően aszeptikus hatása van

(a szerző megjegyzése, az aszeptikus hatást a hipoklórsav adja, akárcsak egy normál medencében).

A sós víz hátrányai a medencében:

  • A só élegtelen hozzáadásának alulbecsülése eredményezi a baktériumok által okozott víz elégtelen minőségét
  • A rossz sóadagolás vagy a só elégtelen átalakítása hipoklórsavvá bakteriális szennyeződéshez és a fertőtlenítés hatástalanságához vezet
  • Probléma az alternatív fertőtlenítőszer használatánál (ezt kell hozzátenni, ha alacsony a klórkoncentráció, nehéz más fertőtlenítőszert választani mert annak más klór koncentrációja miatt, könnyen túladagolódhat a medence)
  • Hidrogén-klorid kibocsátása a környezetbe korróziós hatásként.
  • A bőrgyógyászok nem javasolják a túl hosszú tartózkodást ebben a környezetben, szerintük a sós vizű medencében az optimális úszásidő maximum hatvan perc.

A végső döntés a szülőkön múlik, de általában igaz, hogy akár sós, akár friss (közönséges) vizes medencét választunk, a víz gyermek számára való alkalmasságában a legfontosabb tényező a medence karbantart´ja. A gyermekmedencék vizéről gondosan gondoskodni, tisztítani, porszívózni, cserélni, szűrni, melegíteni és kíméletesen fertőtleníteni kell.

A Úszóbölcsőde Žabka uszodáit egy speciális higiéniai cég havonta rendszeresen ellenőrzi mikrobiális vagy vegyi szennyeződések szempontjából. 10 éve gondoskodunk a vízről szeretettel és odafigyeléssel, 6 éve saját medencénkben. Ha valakinek kevés tapasztalata van a medence üzemeltetésében, vagy ha győzködi Önt arról, hogy a medencéjében lévő sós víz egészséges, mindig joga van ki kérni tőle vízelemzés eredményét.

Az elemzésből megtudhatja, hogy ez a víz megfelelő-e gyermeke számára, és a klórkoncentráció tekintetében ugyanazoknak a fertőtlenítési előírásoknak kell megfelelnie, mint a normál uszodáknak. Az uszodáknak meghatározott mennyiségű klórt kell tartalmazniuk.

 

Žabka

 

Esetleg ezek is érdekelhetik: 

Gyermek szaunázás

Miért jótékony a babamasszáz az egészségre?

Mennyire előnyös az úszás a gyermeke számára?